Interview met Matt Flannery van Kiva

februari 13th, 2008  |  Published in FairSpirit in de media, Kiva

Matt Flannery is één van de oprichters van Kiva, een unieke internet marktplaats voor microkredieten. Op de Kiva website kunnen bezoekers zelf een kleine lening verstrekken aan één van de ondernemers uit ontwikkelingslanden die op de website worden gepresenteerd. Daarmee help je een kleine ondernemer op eigen benen te staan. Gedurende de looptijd van de lening ontvang je updates over de ondernemer die je hebt gesponsord. Zodra de lening is terugbetaald ontvang je je geld terug.
Matt Flannery is op uitnodiging van stichting DOEN op werkbezoek in Nederland. Stichting DOEN is één van de institutionele financiers van Kiva.

matt_flannery_at_doen.jpg

Matt Flannery op het kantoor van stichting Doen
naast een schilderij met Afrikaanse onderneemsters

Groot succes
Sinds de oprichting heeft de Kiva website een hoge vlucht genomen. Inmiddels hebben bijna 250.000 mensen aan meer dan 32000 ondernemers een microkrediet verstrekt. Nadat Bill Clinton en Oprah Winfrey enthousiaste verhalen vertelden over Kiva bezweek de website bijna onder de bezoekersaantallen. Wekenlang waren er niet genoeg ondernemers op de site om alle bezoekers mee te laten doen. Kiva werkt dan ook hard aan het online plaatsen van steeds meer kleine ondernemers.
Matt Flannery vrij vertaald: “veel van de plannen met de website zijn uitgesteld, omdat we alles op alles zetten om zoveel mogelijk kleine ondernemers op de website te presenteren”. Zo staat het plan om iets met rente te gaan doen voorlopig in de ijskast. Wel zal het mogelijk worden om met groepen te gaan werken. Erg leuk, want op die manier kun je dus met je vrienden van school of collega’s op het werk samenwerken op de Kiva website.

Een voorbeeld
Gevraagd naar het meest indrukwekkende verhaal, vertelt Matt Flannery over een groep van steenhouwers in Afrika. De vrouwen hakken de hele dag steen fijn, zwaar werk waar je handen en armen zwaar onder te lijden hebben. Aan het eind van de dag moeten ze ook nog eens een heel eind lopen om water te gaan kopen. Met behulp van een microkrediet van een nieuw opgerichte locale Kiva partner werd vlakbij de steenmijn geinvesteerd in een waterpomp. De vrouwen kunnen nu vlakbij hun water kopen en hoeven niet langer kilometers te sjouwen met water na een lange zware werkdag.

Meedoen
Dit is maar één van de vele verhalen. En ook jij kunt dus eenvoudig ondernemers met een microkrediet op weg helpen via de Kiva website. Mocht je er tegenaan lopen dat je geen Paypal account hebt, of kun je niet goed uit de voeten met het Engels, geen nood. Je kunt dan gebruik maken van het FairSpirit fonds.

Kiva fellows
Ben je helemaal enthousiast en wil je meer? Dan is er nog de mogelijkheid om Kiva fellow te worden. Je kunt dan een tijdje meewerken bij één van locale partners van Kiva. Je bezoekt dan samen met een “loan officer” bedrijven waar zij mee werken en doet daar verslag van. Dat kan natuurlijk een heel boeiend verblijf zijn.

Er zijn wel een aantal eisen aan een Kiva fellow. Zo gaat het om een periode van minimaal 10 weken, moet je je eigen financiering regelen, gaat het om een fulltime job en moet je eerst een training volgen bij het Kiva hoofdkantoor in San Francisco. Je vind de uitgebreide informatie over het fellow programma op de Kiva website, evenals het aanmeldformulier. Meer dan 80 Kiva fellows gingen je voor. Je kunt lezen wat zij zoal meemaken op hun weblogs hier (engelstalig).

Wordt jij de eerste Nederlandse Kiva fellow?
Meld je aan voor 1 April bij de Kiva en dan kun je wellicht meedoen met de training in Mei of Juni in San Francisco. En daarna aan de slag bij één van de locale partners als Kiva fellow. Gewoon doen!

Comments are closed.